ANALYSE – Het was de week van de Amerikaanse inflatiecijfers en het rentebesluit van de Federal Reserve. Wat daarbij centraal stond was diens verwachting voor de rest van het jaar, gezien de toch wel hardnekkige inflatie en verslechterende economische vooruitzichten in de Verenigde Staten.

De boodschap was duidelijk: er komen geen drie rentedalingen dit jaar. Hoogstens twee, maar waarschijnlijk één. Dit omdat de Fed er nog niet zeker van is dat de inflatie is overwonnen en de doelstelling van 2 procent binnen bereik is.

Feitelijk kwam het erop neer dat de Fed zijn planning oprekt, met als positieve ondertoon: wat er dit jaar niet in zit, komt er volgend jaar bij. Oftewel, de beleidsmakers houden een slag om de arm.

Kijkend naar de inflatie in de VS, viel het voor consumenten niet tegen: er was geen daling, maar de geldontwaarding liep ook niet verder op. De inflatie voor producenten liet een soortgelijk beeld zien.

Dilemma van de Fed: hoge inflatie én werkloosheid

Wat opviel was opnieuw de toename van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Vorige week wezen wij er al op dat als je onder de motorkap van de Amerikaanse banenmarkt kijkt, het allemaal minder rooskleurig is dan voorgesteld wordt door de beleidsmakers.

Woensdag viel Fed-voorzitter Jerome Powell ons bij, toen hij tijdens zijn toelichting op het rentebesluit de vraagzijde van de arbeidsmarkt besprak. Hierbij ging hij onder meer in op het werkloosheidspercentage, dat recent is gestegen van 3,4 naar 4 procent, wat duidelijk indruist tegen het verhaal van een supersterke arbeidsmarkt. Volgens Powell is er sprake van sterke banencreatie, maar is het mogelijk dat "de cijfers over het aantal nieuwe banen misschien een beetje overdreven zijn".

En daar is het vaker benoemde dilemma van de Fed. Gaat de rente omlaag omdat de inflatie het toelaat of omdat de arbeidsmarkt snel verslechtert en een recessie moet worden voorkomen?

Wij houden er rekening mee dat de rente eerder verlaagd zal worden door de verslechterende economische vooruitzichten. Dit ook omdat de rente dus langer hoog blijft dan verwacht en vanzelf meer slachtoffers gaat maken, maar daarover een andere keer meer.

Techaandelen zijn te dominant op de beurs

Zoals wij al zo vaak hebben geschreven, zijn de markten geen goede weerspiegeling van de economie. De records van de brede, Amerikaanse S&P 500-index en de Nasdaq worden immers vooral gedreven door een handjevol technologie-aandelen die profiteren van de hype rond artificial intelligence (AI).

Hieronder zie je dat, net zoals in 2023, de verschillen op de beurs dit jaar weer enorm zijn.

De bovenste groene lijn is die van de zogenoemde 'Magnificent Seven', de techaandelen Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, en Tesla. De blauwe lijn eronder is van de Nasdaq, de zwarte stippellijn vertegenwoordigt de S&P 500, de paarse lijn toont een gelijkgewogen versie van die brede index, en de rode lantaarn is voor de Dow Jones-index.

Kort door de bocht: als je de tien best presterende aandelen uit de S&P 500 haalt, blijft er weinig van de huidige jaarwinst in de VS over.

Nu zullen trouwe lezers hier niet van opkijken. Immers hebben we hier vaker op gewezen en ook aangegeven dat op Tesla na, die andere zes al geruime tijd koopkandidaten zijn, vooral op dips. Die bedrijven groeien niet alleen bovengemiddeld, maar kopen ook gigantische bedragen aan eigen aandelen in.

De koersbeweging van Apple was daar deze week een goed voorbeeld van. Zoals je hieronder ziet, zorgde de impuls ervoor dat het aandeel door zijn oude recordstanden vloog en van een zijwaartse trend nu weer in een opwaartse trend terechtgekomen.

Nu is het niet zo dat wij zeggen dat je deze winnaars moet verkopen, hoewel een gezonde correctie bij sommige hoogvliegers wel gewenst is, als is het alleen maar om weer bij te kopen op lagere niveaus. Het gevaar zit er vooral in dat wanneer deze giganten een normale correctie doormaken dat door de hele markt gevoeld zal worden, aangezien de stijging door steeds minder aandelen wordt gedragen.

Maar gezien de recentelijke aandelensplitsingen, inkoopprogramma’s en natuurlijk sterke groeivooruitzichten, zal dit niet snel veranderen.

En mocht de rente in de VS toch sneller gaan dalen dan verwacht, dan staat er meer dan 6.000 miljard dollar geparkeerd in zogenoemde Money Market Funds, klaar om de markt in te stromen. Dit geld zou dan kunnen worden geïnvesteerd in indexfondsen, die verplicht zijn om aandelen van grote bedrijven te kopen. Hierdoor kunnen de verschillen op de beurs zelfs verder toenemen.

Gezond is anders, maar belangrijk is vooral dat je je bewust bent van waar het huidige succes op de beurs vandaan komt en er zorgvuldig en selectief mee omspringt.

Binnenkort, in aanloop naar het volgende cijferseizoen in juli, zal er weer een zogenoemde 'black-out periode' starten. Tijdens deze periode stoppen bedrijven tijdelijk met hun aandeleninkoopprogramma’s. Is dit misschien het moment waarop een correctie kan plaatsvinden?

Zomerdipje op de beurs aanstaande?

Hieronder zie je de grafiek van de Nasdaq 100-index, die sinds eind 2022 in een dikke opwaartse trend zit. In de grafiek onderaan de afbeelding zie je de spanningsmeter, die aangeeft of het tijd is om even op adem te kopen. We komen nu dus bij dat punt in de buurt.

Voor de volledigheid: de trend is opwaarts, maar gezonde correcties horen erbij en in aanloop naar het volgende cijferseizoen zou dat niet heel gek zijn.

Mocht je nou een van die beleggers zijn die dit jaar goed geboerd heeft door vol in te zetten op technologie, vinden wij het nog steeds verstandig om tegen een putpremie van 3 à 4 procent op jaarbasis je portefeuille in te dekken.

Naast de Amerikaanse verkiezingen spelen er namelijk ook veel geopolitieke zaken die voor beursschokken kunnen zorgen. Daarbij zijn verzekeringen zelden zo goedkoop geweest. Gewoon vastklikken die mooie winsten, zonder al teveel opwaarts potentieel weg te geven.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.

LEES OOK: Er komt een beurscrash aan in 2025, zegt pessimistische econoom: ‘Zeepbel der zeepbellen staat op springen’